Energismarta ellösningar

När importen av billig olja från Sovjetunionen inte var möjlig var det nödvändigt för Kuba att hitta nya sätt att spara på energi, bland annat genom ellösningar. Trots den begränsade ekonomi och brist på material och kompetens inom mycket teknisk utrustning har Kuba lyckats införa en hel del energismarta ellösningar. De subventionerade kraftigt kubanernas inköp av nya, mer effektiva kylskåp och andra lösningar. De bytte ut alla de glödlampor som fanns i landet mot lågenergilampor i ett tidigt skede. Kuba har också satsat mycket på solkraft både för bruk inom landet och för export.

Ellösningar

Ett land som är så fattigt och underutvecklat på så många plan har alltså lyckats införa smarta lösningar som är en del i den politik och den livsstil som gör det till en av de mest hållbara länderna i världen. Man kan fråga sig varför det inte gjorts större satsningar för att hitta ellösningar på ett statligt och kommunalt plan – då det hade funnit en hel del pengar att tjäna på detta – bara som till exempel att byta ut till lågenergilampor.

Ellösningar i hemmet

Även i ditt hem kan du förstås hitta smarta ellösningar. Många har införskaffat luftvärmepumpar för att spara på energikostnad och ge mindre avtryck på miljön. En annan av de möjliga ellösningar som finns är att ha en grenkontakt med switch för att apparater, laddare och andra apparater ska stå i stand by-läge och elmätaren ticka på. Lampor som stängs av efter en viss stund, eller har rörelsedetektorer kan vara exempel på ellösningar för utrymmen där det inte spenderas så mycket tid varje gång, som hallar, garderober och toaletter.

En annan av de energismarta lösningar du kan införa är att använda vattenkokare för att koka vattnet, att koka med lock och lägre temperatur och använda tryckkokare. Du kan också stänga av routern när du går och lägger dig.