Henrik Zetterberg började i Timrå

Henrik Zetterberg är en av de främsta ishockeyspelarna som Sverige har levererat under historiens lopp. Framför allt är det i Detroit Red Wings som han har gjort succé och var med 2008 när laget tog den största titeln som går att ta i ishockeyvärlden, vinsten i Stanley Cup, seger i NHL-serien. Henrik Zetterberg är vänsterforwarden med det målfarliga skottet med en snabbhet och smidighet som lämnar motståndarna besvikna.

Henrik Zetterberg Hockey

Henrik Zetterberg har spelat Detroit Red Wings sedan säsongen 2002-2003 och har på senare tid även axlat rollen som lagkapten. Som målskytt innehar han klubbrekordet i Detroit Red Wings genom att ha gjort minst en poäng i 17 raka matcher. Dessutom är Henrik den, tillsammans med Johan Franzén, som har gjort mest antal mål i ett Stanley Cup-slutspel – inte mindre än 13 mål. Sammanlagt gjorde han 27 poäng i detta slutspel, vilket också är mer än vad någon annan ishockeyspelare i Detroit Red Wings har gjort.

Henrik Zetterberg och hans historia

Men var kommer Henrik Zetterberg, denna monsterspelare, ifrån och var började han sin karriär? Jo,han kommer ifrån Njurunda en liten ort med en stor ishockeytradition som ligger söder om Sundsvall som även har fostrat NHL-stjärnan Fredrik Modin. Men det var i Timrå IK, den lilla orten med den stora ishockeytraditionen norr om Sundsvall som vägen mot de stora sammanhangen började. Henrik Zetterberg började säsongen 1997-1998 i Timrå IK och stannade där tills 2002, då han fick proffskontrakt i NHL. Under dessa år hann han få upp Timrå IK från Hockeyallsvenskan upp i Swedish Hockey League, det som förut har hetat Elitserien. Säsongen 2004-2005 återvände han dessutom till Timrå för att hjälpa till, när NHL-säsongen blev inställd i USA. Denna säsong vann Henrik Zetterberg poängligan i SHL, och Timrå IK knep tredjeplatsen i denna års säsong, då Sverige kunde glädjas av att ha många utflugna proffs tillbaka i serien.